PCT zpětný pohled (zhodnocení)

I když jsem si vědom toho, že rozhodnutí ukončit PCT a jet domů k rodině bylo v daný okamžik a za daných okolností opravdu správné, nedá mi to, abych každý den na PCT nemyslel. Tak nějak cítím, že se na PCT musím a chci vrátit a zažít si ho tak jak jsem si přál.

Letos to díky okolnostem a okolním vlivům bohužel nevyšlo. Nicméně zbytečné to rozhodně nebylo! Získal jsem spoustu zkušeností, poznal skvělé lidi, viděl krásnou a náročnou přírodu. Vyzkoušel jsem si to a zjistil jsem své slabé i silné stránky.


Otestoval jsem své vybavení a s většinou jsem byl velmi spokojen:

Gossamer Gear MARIPOSA
Myslím, že tento batoh mi úplně nesedí, také jsem byl překvapen stavem opotřebení. Tato zkušenost mě po tak krátké době překvapila. Zkusím se pohlídnout po mém oblíbeném Osprey popř. něčem od značky Hyperlite Mountain Gear, která mě na trailu zaujala.

Gossamer Gear pouzdro na ramenní popruh
Tady nemám žádné výhrady

SIX MOON DESIGNS PACK LINER
Opět bez výhrad, nemám co vytknout vše fungovalo skvěle

Fizan Compact 4
Mé milované trekové hole tady dostali slušně zabrat, ale stále drží i když design je značně opotřebený. Nemám důvod měnit a rozhodně bych je bral znovu

Six Moon Design LUNAR SOLO – GREY
Tento tent jsem si vysnil, koukal jsem na něj před koupí měsíce. Vyzkoušel jsem ho u nás a na PCT. Bohužel jsme si spolu nesedli a nakonec jsem jej vyměnil za mě lépe vyhovující Big Agnes Tiger Wall UL 2 bikepacking Solution Dye. Doplnil jsem jej o originílní footprint a doufám, že spolu dlouho zůstaneme!

Big Agnes ZOOM UL INSULATED
Tady mám rozpolcené pocity. Karimatka je to široká, pohodlná a nemám k ní v tomto směru výhrad. Nerozumím však tomu co jsem dělal špatně, že mi často bývala v noci bývala zima od země. Nevím jestli je něco jinak v karimatce, nebo špatná kombinace karimatky, oblečení spacáku? Toto ještě musím dozjistit.

Enlightened Equipment Enigma Quilt 20°F (-6°C)
I přes prvotní obavy v ČR si myslím, že jsme si sedli a našli jsme společnou řeč. I když jsem často přemýšlel nad výměnou za klasický spacák. Obávám se, že to mohla být i opravdu chybná kombinace viz výše. Rozhodně ještě spolu zažijeme spoustu dobrodružství.

Sea To Summit Ultra-Sil Dry Sack
Nemám výhrad ve všech velikostech a tato položka je nedílnou součástí mé výbavy.

Sea To Summit Ultralight Aeros Pillow
Celková spokojenost. Za málo muziky hodně peněz a ke spánku velmi pomáhá. Je pravda, že po tom co jsem zkoušel konkurenční polštářek od společnosti Nemo byl přece jen krapet vychytanější. Dokud však funguje, k výměně nejspíše nedojde.

Špunty do uší
Moje záchrana, ať už šlo o chrápající spolunocležníky v hostelu, na trailu nebo prostě jen o pocit klidu a pohody při spaní sám uprostřed ničeho.

Oasis Leggings with Fly
Používal jsem v podstatě jen na spaní, popř. ráno když byla opravdu velká zima, tak v tábořišti při balení.

Merino Lasting tričko s dl. rukávem
Používal jsem v podstatě jen na spaní, popř. ráno když byla opravdu velká zima, tak v tábořišti při balení.

INJINJI PERFORMANCE OUTDOOR MIDWEIGHT MINI CREW
Používal jsem v podstatě jen na spaní, popř. ráno když byla opravdu velká zima, tak v tábořišti při balení.

KŠILTOVKA SUNDAY AFTERNOONS PATCH TRUCKER ARTIST SERIES
Bez ní by to nešlo. V kombinaci se Sunhoodie, kratasy, botami, spodky a ponožkami nejpoužívanější část vybavení. Ale nemusí jít nutně o tento typ.

RAB MOMENTUM – MODEL 2021
Skvělá volba, lehké, prodyšné, rychleschnoucí. Není co vytknout. Snad jen, že mi přišli po pár dnech vždy větší 🙂

DARN TOUGH SUNSET RIDGE MICRO CREW LIGHTWEIGHT
Nejlepší ponožky co mám, na trailu jsem doplnil ještě o model s logem PCT

Boxerky ICEBREAKER / Lasting
Nemám co vytknout. Oboje plnilo svou funkci. Možná Lasting mi ve finále na delší čas lépe seděly.

Merino nákrčník Decathlon
Myslím, že jsem použil jen v noci, abych si zakryl hlavu, tváře … Jinak za tu chvíli jsem nenašel pro nákrčník jiné užití.

Nalehko triko s kr. rukávem
Vlastně jsem používal v hostelu, popř. ve městě když jsem dával ostatní věci do pračky.

RAB SYNCRINO LIGHT FLEECE PULL-ON
Používal jsem jako další zateplovací vrstvu, ale třeba po ráno jsem spíše oblékal bundu do deště. Do budoucna bych rád nahradil za mikinu z materiálu Polartec® Alpha. Lepší tepelné vlastnosti a také lehkost.

Altra návleky na boty
I přes tabulkově správnou velikost jsou velké. Příště nahradím verzí od Nalehko.com

ALTRA LONE PEAK 7
Perfektní boty, které mi plně vyhovují. Jediné co jsem předpokládal, že rychleji uschnou. Jedná se o druhý motel stejného typu. Tyto mi přijdou krapet lepší než model 6, který jsem měl jako první.

RAB KAON (péřová bunda)
Nebyla špatná, ale při počasí které jsem měl, bych byl raději za druhou péřovku s kapsami na ruce. Zvýšilo by mi to teplený komfort.

RAB DOWNPOUR PLUS 2.0
Absolutně bez výhrad. Ustála jak celodenní déšť i s batohem na zádech. Hodně jsem bundu používal i po ránu namísto větrovky, kdy když vycházíte brzy bývá v poušti ještě zima.

RAB KINETIC 2.0
Absolutně bez problémů. Plnili svůj účel jak jako kalhoty do deště, tak jako kalhoty do chladnějšího počasí, když už na kraťasy bylo chladno.

REI Co-op Sahara Shade Hoodie
Maximální spokojenost v rámci ochrany před sluníčkem. Rychlost schnutí, prodyšnosti … Rozhodně doporučuji.

Primus Lite Plus
Myslím, že se jedná zbytečně o těžkou kombinaci, když svou rychlostí, pohodlím či úsporností paliva nemám co vytknout.

Sawyer MICRO
Příště na tak dlouhý trail bych si vzal „plnohodnotný“ filtr. Zvýšil bych si rychlost průtoku a ušetřil čas na filtrování.

Sea To Summit lžíce (titan)
Úplně bez problémů zvládal vše co jsem od ní očekával. Občas jsem řešil kam s ní v rámci batohu.

Kalas (hrnek)
Jestli si dobře pamatuju, použil jsem jednou na ranní kávu. Myslím, že příště si brát nebudu popř. budu řešit jinak.

Překapávač plynových kartuší
Velmi užitečná věc a často používaná. Využil jsem jen jednou, ale vyplatí se mít!

Toaletní taška z tyveku MamTam
Výborný, není co vytknout. Vše fungovalo skvěle a objem byl dostatečný.

Sea To Summit Airlite Towel – Large
Popravdě jsem využil na utírání stanu zevnitř při velké kondenzaci před zabalením, jednou ve sprše v kempu. Jinak byli ručníky v ubytování. Příště bych možná ani nebral, popř. klidně menší verzi.

Curaprox Travel set
Výborný vše při jednom a ani mi nevadí to mít komplet v originální krabičce. Svůj účel plnil set v pořádku.

Victorinox Classic SD Colors 58 mm Mango
Použil jsem tuším 2x? Ale není od věci ho mít a zůstane se mnou.

Toaletní lop.
Povinná výbava na trailu, nemám nejmenších pochyb o funkčnosti a důležitosti tohoto produktu. Do příště zkusím vymyslet nějaký separátní obal čistě na lopatku.

Culo Clean
Použil jsem vlastně jednou. Musím k této věci se musím dopracovat. Myslím, že to bude skvělý pomocník při hygieně.

Hygienická taštička Nabalto
Používal jsem na elektroniku. Nosil jsem v ní kabely, power banky, čelovku apod. Bylo super mít všechno pohromadě což se hodilo hlavně na noční stěhování elektroniky do quiltu kvůli nízkým teplotám.

ZERO pump
Věc, kterou jsem táhnul zbytečně, pro mě váha navíc. Karimatku jsem s pumpou nafoukl všeho všudy 2x. Pumpa nebyla schopná nafouknout karimatku do požadované tvrdosti a proto jsem raději používal originální nafukovací pytel.

NITECORE NB10000 Carbon Fiber Energy Brick
Perfektní a lehká power banka. Škoda, že u této varianty nemáme 2 USB-C porty.

Power banka Alza 10000
Tuto power banku jsem využíval více, protože má na sobě solární panel. Nosil jsem ji proto celý den na batohu a myslím, že vždy něco dokázala zachytit a nějakou energii doplnit. Ne mnoho, ale něco málo ano. Příště bych spíše volil kombinaci 2 Nitecore a solárního panelu pro dobíjení.

Garmin Fénix 7
Bez výhrad používám v běžném životě. Skvěle měří trasu, čas, zdravotní informace.

Sada kabelů
Nejvíce byli používané USB-C kabely od Alza.cz. Jsou to dlouhé opletené a dle mého názoru kvalitní kabely, které v kombinaci s nabíječkou Anker dokázali vše nabít velmi rychle.

Fénix HM51R Ruby V2.0
Tuto čelovku používám už nějaký čas. Nemám k ní žádné výhrady. Svou velikostí, lehkostí a výdrží nabízí pro mě velké možnosti světla ať už bílého tak mnou více využívaného červeného.

iPhone 13 mini 128GB
Zvládl vše se ctí. Používal jsem v něm několik e-sim a nakonec zůstal u prepaid AT&T. Byl boj se k ní dostat online, ale nakonec se vše zadařilo jak mělo. iPhone používám již x let a jsem spokojen.

Garmin inReach® Mini 2
Bez tohoto pomocníka bych vyjít nemohl. Hodně mi pomáhal v místech kde nebyl signál. Denně jsem jej využíval na posílání přednastavených zpráv rodině, že vycházím nebo zůstávám na místě. Vše vždy zasláno včetně souřadnic. Další věcí bylo zaznamenávání polohy do mapy, kterou jsem měl nasdílenou s rodinou. SOS tlačítko jsem naštěstí využít nemusel.

Garmin teploměr
Na batohu jsem o něm ani nevěděl. Při spojení s hodinkami jsem dostával přesnější informace o teplotě, které nebyli zkreslené teplotou mého těla.

AirPods PRO
Bez váhrad. Obačas jsem je využíval i na trailu, ale vždy pouze tak, že jsem používal jedno sluchátko. A to proto, abych případně mohl slyšet chřestýše nebo jiné užitečné informace. Tady se mi pak velmi osvědčila kombinace se šňůrkou na sluchátka z Aliexpressu. Nic nevážila, ale zabraňovala sluchátku při vyklouznutí z ucha dopadnout až na zem.

Mighty Wallet
Lehká, ale vlastně možná zbytečně velká a celkově pak nepřehledná, hlavně v kombinaci s mincemi. Příště zvolím spíše jinou taktiku jak přenášet peníze. Myslím, že stačí ZIP sáček

Obal na brýle + hadřík + šňůrka na brýle
Myslím, že jsem nevyužil ani jednou. Nicméně šňůrku bych si určitě vzal i příště, protože v dalších sekcích cítím, že by mohla být užitečná.

Lékárnička
Využil jsem jednou jako pomoc kolegovy, kdy jsem mu poskytl tejp. A jednou pro sebe, kdy jsem si bral ibalgin. Ale místo na trailu rozhodně má!


Vím co chci zlepšit, na co si dám příště pozor, na čem musím zapracovat. V hlavě mám i nějakou představu termínu, ale zatím si ji nechám pro sebe.

Leave a Reply

Přejít nahoru